27 Mart 2013 Çarşamba

SENİN HAYATIN - ERKEK STILINE DOKUNUŞ M.ADAM



Güzel bir İstanbul sabahı ve ben sözleştiğim saatte M.adam tasarımcıları İlker Bilgi ve Murat Hardal’ın Osmanbey’deki showroomlarındayım. Women Dergisi için, içeri girdiğimde beni önce klaslığıyla etkileyen showroomda daha sonra incelediğim erkek tasarımlarıyla büyüledim. Bu iki genç tasarımcı arkadaşımla çok sıcak bir sohbet gerçekleştirdik. Kayıt başlar başlamaz İlker M.adam oluşumunun serüvenini anlatmaya başladı:

M.adam nasıl ortaya çıktı?
İlker: Kendimi için tasarımladığımız parçaların çok beğenilmesi ve talep görmesiyle ortaya çıktı. Öncelikle bir pantolon ve ayakkabı tasarladık. Beklediğimizden çok daha fazla rağbet gören ürünlerimiz bir baktık ki herkesin üzerinde. Erkeklerin bu yöndeki taleplerinin çok karşılanmadığını fark edince M.adam bizim için başladı.
Bu kısımda Murat İlker’in sözlerini tamamlıyor.
Murat: Ayrıcalıklı ve seçkin bir şeyler yapmak istedik. Bunun sonucunda ortaya bir marka çıkarma fikri aklımıza geldi. Markamız için isim arayışımızda çok ilginç oldu. Hem ironik hem de çarpıcı ve akılda kalıcı bir isim olmasını istedik. Adam, madam derken madamın m'sinin yanına bir nokta ekledik ve ortaya M.adam çıktı.


Sanırım markanın ana teması da buradan geliyor. Cinsiyetsiz formlar, erkek koleksiyonunda kadın, kadın koleksiyonunda erkek kimliğine göndermeler yapıyor; ama duracakları çizgiyi bilerek. Feminen değil. Öyle mi?

İlker: Evet, bunun adına korkmamak diyoruz. M.adam markasının bir özelliği de ayrıcalıklı ve seçkin olmak: Deluxe pretaporte.  Hem hazır giyim ürünler hem de özel tasarımlar. Her tasarımımızdan sınırlı sayıda üretiyoruz. Çoğunlukla her beden ölçüsünden bir adetle sınırlıyoruz. 

İlk koleksiyonunuz “Tümdengelim ve Tümevarım”dan biraz bahseder misiniz?
Murat: Bir nevi kentten kırsala geri dönüş. Metafor yaratmak istedik. Stil sahibi, şehirli genç beylere şık olmak için her zaman rahatlıktan ödün vermeye gerek olmadığını söyleyen bir koleksiyon hazırladık. Çıkış noktamız; klas, rahat ve sadece o kişi için kalıbı oluşturulmuş kıyafetlerin tatminini yaşatmak. 

İlker: Aslında bu adamlar İtalya'nın sokağında da bu parçalarla gezebilirler.

Bu anlatımdan sonra, özellikle Akdeniz erkeklerinin stillerinde rahatlığı ve şıklığı bir arada bulundurduklarında üçümüz de hemfikir oluyoruz. Ben daha soru sormadan muhabbetin keyifli dakikalarında tekrar İlker sözü alıyor ve M.adam’dan bahsetmeye devam ediyor.


İlker: Hayatı boyunca hiç modayla ilgilenmemiş, hatta modanın ne olduğunu düşünmeye bile gerek duymamış olan dayıma baktığımda, giyim detayları beni büyüledi. Hayatının çoğunu Ardahan'ın bir köyünde sürdüren dayım kıyafetlerinin detaylarıyla aslında kendi stilini yaratmıştı. Biz de koleksiyonlarımızı bu erkeksi detaylara dayandırdık. Ve bunu yaparken Türk kökenlerini hiç bozmuyoruz.

Peki, bu süreçlerde sezonu ne kadar takip ediyorsunuz?
Murat: İşimiz gereği sezon trendlerini takip etmeyi hiç bırakmıyoruz. Ama bunun bizim kendi stilimizi oluşturmamıza engel teşkil etmeyecek şekilde olması için de uğraşıyoruz. 

İlker: Bir ürüne baktığımızda aynı kelimelerle cevap veriyor, aynı şeyleri düşünüyoruz. Her zaman iki beyin bir adam felsefesindeyiz. 24 saat M.adam ile şizofrence yatıp kalkıyoruz.

Erkek modası yapmak sizce zor mu? Zor olduğunu düşünüyorsanız bunu bize biraz açar mısınız?
Murat: Ülkemizde modayı takip eden erkek sayısı çok az. Hatta erkeklerden daha çok erkek modasını bayanlar takip ediyor. Beyler modayı kadın tek elinde algıladıkları için bunu sadece alışveriş mantığıyla algılıyorlar. Bu sebeple erkek alışverişi de bayanlara kalıyor.

İlker: İyi giyinmeyi seviyoruz; ama marka ve tasarımcı ayrımını yapamıyoruz. Binlerce adet üretim yapan bir marka ile tasarımcıdan çıkmış bir tane ürünü kıyaslıyoruz. Tüketim bir bilinç işidir. Türkiye’de maalesef modadan para kazanmak çok zor. 


Önümüzdeki yaz sezonu için M.adam neler yaptı?
İlker: Her yaz benim en sevdiğim trend “marine”. Bu etkiyi yaz koleksiyonumuza da kattık. Lacivert renk ve çizgi detayları, özellikle canlı renklerden turuncuya koleksiyonumuzda bolca kullandık.

Murat: Özellikle Osmanlı dönemi çini desenleri, Barok dönemi tablolarından desenler ve kendi el çizimlerimizle oluşturduğumuz kişiye özel t-shirtler koleksiyonuzumuz sürprizlerinden.

Erkek stilinde sıkıldığınız bir detay ya da tarz var mı?
İlker: Erkeklerin giyim stilinde en çok sıkıldığımız şey kendi adıma söyleyebilirim kostümle dışarı çıkmaları.  Özellikle moda haftalarına gidenler bunu moda sanıyorlar. Bizim için rafine edilmiş şıklık modadan daha önemli. Modanın yüzde yetmişi şıklık, geri kalan yüzde otuzu ise renk ve trend bilgisi. Herkes gösterişli bir pasta yapmaya çalışır ve bu pasta görsel olarak çok güzeldir; fakat ustanın elinden yediğiniz kadar lezzetli değildir.


Sizce bir erkek nasıl doğru giyinir?
İlker: Bir erkek hızlı giyinirse daha güzel giyinir. Erkek giyiminde saat ve ayakkabı detayı çok önemli. Erkekler vücutlarını iyi tanımalı ve ona göre parça seçmeliler. Şık olmak için illa çok özenmiş görünmeye gere yok. Doğru bluejean, t-shirt ve ceket tercihleriyle de çok iyi bir görünüm sağlayabilirler. 

Murat: Moda bulaşıcı bir şeydir ve mutlu etmek için vardır. Kıyafet tercihlerinde modayı ve kendi hoşnutluklarını bir arada tutsunlar. 

İlker ve Murat Beylerden erkekler için alış veriş listesi çıkarmalarını istedik. 
Bir erkeğin dolabında olması gereken parçalar nelerdir?
İlker ve Murat : Çok klasik olacak ama bizce olması gerekenler: Siyah, beyaz t-shirt,, beyaz ve kalıbı mükemmel birkaç tane gömlek, taşlanmamış rinsed jean, siyah deri ceket, kesinlikle mükemmel bir kalıbı olan siyah takım elbise olmalı.







M.adam koleksiyonlarını Akmerkez, Galata Building, 
Osmanbey ve Nişantaşı showroomlarında bulabilirsiniz. 
Fiyat aralıkları 45 TL ile 1000 TL arası.  M.Adam’ı facebook 
sayfasından ve tasarımcıların kişisel sayfalarından takip edebilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder