12 Ekim 2011 Çarşamba

OYUN - TITUS ANDRONICUS



Tiyatro sezonu açıldı. Ajandalarınıza not etmeye başlayabilirsiniz. Güzel oyunlarla dolu bir sezon olsun sizler için, hafta sonu Semaver Kumpanya'nın açılış oyunu Titus Andronicus izledim.
Oyunun konusu, kadrosu kadar dekoru ve kostümleri de dikkat çekici. Kostümlerde kullanılan metaryeller ilgi çekici ve bir çok tasarımcıya ilham kaynağı. Oyunu izlerken içinize çektiğiniz nem kokusu sizi bu yer altı dünyasına daha fazla çekiyor. Dekor ve sahne ışıklandırması ile oyunu merak edip görmenizi tavsiye ediyorum. Kostümler Tomris Kuzu tarafından dekor ve ışık Cem Yılmazer'e ait güçlü oyuncuları ile sizi büyüleyecek bu oyun.

Işıl Kasapoğlu'nun yönetmenliğinde şiddet, ihtiras, intikam dolu bu oyun. Şiddete bakış açınızı değiştirmeyi hedefliyor. Shakespeare'in bu içler acısı hikayesi intikam örgüsü ile dolu. Oyunda kan, acı ile sürekli bir şiddet işleniyor. Hayattan kaybolmayan duygu şiddet. Herkesin yöntemi farklı, ve herkes kendisince haklı. Titus'un savaşta döktüğü kan, ülkesine ve kendisine felaket getirir. Yanlış kararlar alarak imparatorluğu yanlış birine emanet eder. Şiddetin kendisine dönmesine neden olur. Tamara, oğlunun öcünü alırken  Titus, adalet için şiddet uygular. Kan döküldükçe intikam alınacaklar artar. Şiddet her tarafa yayılır. Ve bu tragedya sonunda 22 ölümle son bulur.

Titus Andronicus oyununda şiddetin aşırı dozuna tanıklık ediyoruz. Sayısız cinayet, sakatlama, tecavüz, evlat katli, yamyamlık ve işkence. Öçler alınmaya başladıkça bizde haklı buluyoruz. Biz de intikam almasını istiyoruz. Titus oyunu Shekespeare'in en kanlı oyunlarından biri oyun içinde iktidar tutkusuna yenik düşmenin ve sonuçlarında insanlığını kaybetmenin öyküsü.

İntikam... İnsanlığın bir türlü kurtulamadığı alışkanlığı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder